Ishrana za obolele od raka

ishrana-za-obolele-od-raka

Nakon što organizam oboli od kancera, njegove potrebe počinju da se menjaju. To znači da će biti potrebno da promenite i celokupnu ishranu i način života.

Loše navike, poput cigareta, alkohola ili nezdrave hrane, treba da postanu prošlost, a omega 3 masne kiseline, povrće i velike količine vode, treba da postanu vaša svakodnevica.

Rak je bolest 20. veka koja sve više uzima maha.

Prognoze Svetske Zdravstvene Organizacije kažu da će do 2020. godine biti čak 15 miliona novoobolelih od neke vrste karcinoma.

Najčešći oblici raka

Najčešći oblici raka su rak dojke, kod žena, rak pluća i rak debelog creva, koji sve više pogađa zemlje sa visokim standardom.

Izbalansirana ishrana može biti dobra prevencija oboljenja, ali može i usporiti rast kancerogenih ćelija.

S druge strane, sve ono što je loše i štetno za organizam, treba poptuno izbaciti iz upotrebe.

Brojna su istraživanja koja potvrđuju da osobe čija se hrana bazira na biljnoj hrani (povrće, voće, cela zrna žitarica, mahunarke) ređe oboljevaju od kancera od osoba čija se ishrana bazira na namirnicama životinjskog porekla (crvena mesa, mesne prerađevine, mlečni proizvodi).

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Kancer

e-knjiga-kancer
16 prirodnih namirnica + BONUS terapija gljivama za borbu protiv kancera
rak-dojke-ishrana

Ishrana za obolele od raka dojke

Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor od koga oboljevaju žene kod nas i u svetu. Najčešće pogađa žene iznad 50 godina, ali i mlađe.

Istraživanja pokazuju da gojaznost povećava rizik za dobijanje karcinoma dojke, posebno ako žene u menopauzi dobiju na težini ili kod gojaznih osoba koja su već pobedile karcinom, pa se bolest vratila.

Takođe, veći je rizik kod osoba čija je ishrana bogata masnim mlečnim proizvodima i crvenim mesom, prostim šećerima (beli šećer, slatkiši) i koje konzumiraju alkohol.

Obolele osobe treba da konzumiraju 5-9 porcija voća i povrća, pogotovo onih bogatim vitaminom C, E i selenom, jer su dobri antioksidansi.

Takođe, treba povećati unos omega 3 masnih kiselina, a smanjiti unos omega 6 masnih kiselina.

To znači, jesti više sardine, skuše, haringe, lososa, tune, oraha, ulje lanenog semena, ulje repice i sojino ulje.

Treba ograničiti ili potpuno izbaciti suncokretovo ulje, kukuruzno ulje i masna mesa.

U ishranu obolelih od raka dojke treba uvrstiti i proizvode koji se dobijaju od celog zrna soje, poput tofu sira i miso paste.

Umesto hleba, bolje je jesti dvopek, keks, krekere, pirinač, kuvani ili pečeni krompir, a umesto mleka nemasne sireve i jogurt.

Od mesa treba jesti kuvanu piletinu i teletinu, izbegavati prženje i jake začine.

Treba povećati unos tečnosti, i to vode, a izbegavati  zaslađene i guste sokove.

kancer-debelog creva-ishrana

Ishrana za obolele od karcinoma debelog creva

Karcinom debelog creva jedan je od najčešćih tumora i ugrožava podjedanko i žene i muškarce.

Donedavno se smatralo da u rizičnu grupu spadaju osobe starije od 50 godina, ali se danas ta granica pomerila i sve češće oboljevaju i mlađi.

Ishrana obolelih od raka debelog creva treba da sadrži pšenične mekinje bogate vlaknima i potrebno je izbegavati masnoću i crvena mesa.

Najbolje je jesti piletinu i ribu, i to pečenu ili kuvanu.

Od povrća, povećajte unos kupusa, brokolija, karfiola, prokelja, jer ono obezbeđuje vlakna i sastojke poput indola koji povoljno deluje u borbi portiv kancera.

Konzumirajte obrano mleko ili nemasni jogurt koji sadrži acidofilne kulture i smanjite unos alkohola na najviše dva pića dnevno.

Naročito se klonite piva.

rak-pluca-ishrana

Ishrana za obolele od raka pluća

Osim prestanka pušenja, preporučuje se i da promenite navike u ishrani.

Treba povećati unos karotina u ishrani, odnosno vitamina A koji se pokazao povoljnim u prevenciji i borbi protiv raka pluća.

Ishrana obolelih od raka pluća podrazumeva unos namirnica kao što su: šargarepa, kelj, spanać, bundeva, kajsija, breskva i tikva.

Preporučuju se i sve vrste tamnozelenog povrća, kao i narandžastog voća i povrća, i to 5 porcija dnevno.

Ne treba jesti masna mesa, masne sireve, jaja i izbegavajte masnoće.

Unos tečnosti treba povećati na 2,5 l do 3 dnevno.

rak-zeluca-ishrana

Ishrana za obolele od raka želuca

Ishrana koja pogoduje ovoj bolesti su proizvodi od celog zrna žitarica, zeleno lisnato povrće, soja, sirova šargarepa, kupus, plavi patlidžan, paradajz, crni luk, kukuruz šećerac, bundeva, mleko i mlečni proizvodi.

Treba izbaciti beli hleb, beli šećer, beli pirinač, masnu hranu, jake začine, alkohol i izbaciti duvanski dim.

Nakon izvršene resekcije želuca, izbegavajte mahunarke i pečurke, kao i sveže voće i povrće. Najbolje je da se voće i povrće kuva, bez kore i pasira da bi se konzumiralo.

Kiseli mlečni napici bi trebalo da se konzumiraju uz obroke, nikako samostalno.

Obroke rasporediti na više manjih i nikako ne preskačite doručak.

Izbegavajte mineralnu vodu i napitke sa mnogo šećera.

rak-jednjaka-pankreasa-ishrana

Ishrana za obolele od kancera jednjaka i pankreasa

Na rak jednjaka veoma utiče stil života, odnosno neadekvatna ishrana, konzumiranje alkohola i pušenje.

Ishrana protiv raka jednjaka uključuje žuto voće i povrće, poput dinje i bundeve, kao i jabuke, šljive, grožđe, crni luk, grašak i pasulj i tamnozeleno povrće.

Takođe, kod raka pankreasa treba izbaciti loše navike, poput cigareta, masne hrane i belog šećera, ali na veći rizik utiče i starost.

Oboleli treba da povećaju unos citrusa, kajsija, šargarepe i bundeve.

rak-besike-ishrana

Ishrana za obolele od raka bešike

Sa rakom mokraćne bešike se češće susreću stariji muškarci, ali se starosna granica sve više spušta, te i mlađe osobe i žene treba ozbiljno da shvate pojavu krvi u urinu, koji je obično prvi simptom raka bešike.

Češće se javlja i kod pušača i kod osoba sa hroničnim upalama mokraćnih kanala, kao i onih koji često koriste lekove protiv bolova.

Treba izbegavati masnu hranu, masna mesa, mlečne proizvode, zaslađene napitke, hlorisanu vodu, jaja, beli šećer i beli hleb, a povećati unos povrća poput: pasulja, šargarepe, repe, kelja, kupusa, karfiola, prokelja.

Od namirnica životinjskog porekla se najviše preporučuje morska hrana.

rak-grlica-materice-ishrana

Ishrana za obolele od raka grlića materice

Ova bolest je u sve većem porastu kod žena.

Mogu ga izazvati neke polno prenosive bolesti, ali je povećan rizik i kod gojaznih žena i pušača.

Ishrana koja se proporučuje obolelima od raka grlića materice podrazumeva povećan unos povrća, posebno zelenog i žutog, morska hrana, pasulj, hrana od celog zrna žitarica, a posebno izbegavati masna mesa, mlečne proizvode i druge masnoće.

rak-prostate-ishrana

Ishrana za obolele od raka prostate

Na povećan rizik utiče i nasledni faktor, ali ste u rizičnoj grupi i ako se vaša ishrana sastojala od masne hrane, obilja belog šećera i belog hleba.

Ishrana protiv raka prostate podrazumeva unos žitarica od celog zrna, pasulj, pečurke, kupus, šargarepe, paradajz, grašak, prokelj, karfiol i bundeva, a treba izbegavati masna mesa, sireve i jaja.

Ishrana osoba na hemoterapiji

Tokom hemoterapije možete osetiti mnoge nuspojave, poput mučnine, lošeg sna, gubitka apetita i mučnine.

Postoje mnogi lekovi koji će vam pomoći da ih ublažite, ali postoje i mali trikovi koji će vam pomoći da poboljšate kvalitet svog života i tokom lečenja.

Najbolje je ne jesti nekoliko sati pre same hemoterapije ili jesti lakši hranu.

Jedite manje obroke, češće i izbegavajte masnu, prženu hranu i kafu.

Ukoliko osećate mučninu, koristite đumbir, kao čaj ili kao sveža biljka, 250 mg 4 puta na dan ili 2 puta dnevno po 500 mg biljke.

Kako je organizam sklon infekcijama u ovom periodu, najbolje je da oko 80 % dnevnog unosa kalorija bude sveže ili termički obrađeno voće i povrće, domaći sokovi, klice, mahunarke ili nemasni mlečni proizvodi.

Za bolji imunitet, izrendajte ili usitnite u blenderu 200 g šargarepe, 1 cveklu i 2 jabuke i nalijte vodom, pa pijte čašu ove mešavine najmanje jednom dnevno.

Ishrana posle hemoterapije podrazumeva raznovrsnu hranu kojom ćete obezbediti izbalansiran unos hranljivih materija, vitamina i minerala.

Biljke koje sprečavaju razvoj kancera

Neka iskustva kažu da je rastavić biljka koja može pomoći u borbi protiv kancera. Može se koristiti spolja, kao oblog ili kao čaj.

Čaj je najbolje konzumirati ujutru, pre doručka, i uveče, pre večere.

Za jačanje imuniteta kod obolelih od tumora, može se koristiti šviden biter.

Osobe obolele od leukemije mogu da piju čaj od iđirota, oko 6 gutljaja dnevno, osobe koje boluju od raka pluća treba da piju čaj od hajdučke trave, a oboleli od raka kostiju čaj od rastavića, nevena i koprive.

Kod oboljenja želuca mogu da pomognu čajevi od hajdučke trave, koprive i bokvice, a kod oboljenja limfnih žlezda ulje od majorana, kantariona ili mast od nevena za spoljnu upotrebu.

Čajna mešavine od hajdučke trave, koprive i nevena može da pomogne kod žena obolelih od raka materice i jajnika.

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-kancer-baner

Preporučeni preparat

kancer-baner
Pogledajte iskustva korisnika
Podelite objavu: